Nalewki. Z kuchennej półeczki.

okładka

Nalewki. Z kuchennej półeczki.

Nakład produktu jest wyczerpany

Kliknij tutaj, jeśli chcesz otrzymać maila, gdy produkt się ukaże.

OPIS

Ponad 100 przepisów.
Ad agrestówki, absyntu i alaszu do żubrówki i żurawinówki, czyli ponad sto przepisów na nalewki domowe według starych, sprawdzonych receptur.
Aquae vitae to po łacinie woda życia, termin oznaczający wszelkiego rodzaju nalewki. W Polsce przyjął się pod nieco zniekształconą nazwą „okowita”, którą określano wódki produkowane według własnych receptur. Z kolei etymologię słowa „wódka” można wywodzić do wody, ale pierwotnie mianem tym określano wody lecznicze, mające służyć zachowaniu zdrowia i urody. Później słowo „wódka” objęło znaczeniem alkoholowe wyciągi, które miały leczyć wszelkie dolegliwości oraz wódki „woniejące”, czyli pachnące. Alkohol wytwarzano głównie z zacierów żytnich lub owocowych i łączono z ziołami, kwiatami, pestkami, nasionami, warzywami i olejkami.
Początkowo techniki produkcji nalewek najlepiej opanowali mnisi. Wkrótce zagościły one na stołach karczm i dworów szlacheckich.
Dziś znamy przeszło sześćset gatunków wódek i na różnego rodzaju prezentacjach stale pojawiają się nowe smaki.

DODATKOWE INFORMACJE

    Seria:Z kuchennej półeczki
  • Format:120x145 mm
  • Liczba stron:224
  • Oprawa:twarda
  • ISBN-13:9788377089538
  • Data wydania:24 maj 2011
  • Numer katalogowy:160564

RECENZJEjak działają recenzje?

Lista recenzji jest pusta

DOSTAWA

DARMOWA dostawa powyżej 299 zł!

Realizacja dostaw poprzez:

  • ups
  • paczkomaty
  • ruch
  • poczta

OPINIE

Nasza strona używa plików cookies, w celu ułatwienia Ci zakupów. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności

© 2006-2024 Gildia Internet Services Sp. z o.o. and 2017-2024 Prószyński Media Sp z o.o. PgSearcher